Photonen

Hoog niveau

Photonen begon als dubbelkwartet met Jeroen als dirigent en zanger. Al snel ontwikkelde het zich tot en 12-koppig ensemble met een uitdagend repertoire. Intussen behoort Photonen tot de beste kamerkoren van Amsterdam. Het is regelmatig te horen in de korenserie Couleur Vocale te Amsterdam en in de serie van de Pieterskerk in Utrecht, maar ook in eigen producties.

Repertoire

Photonen heeft een brede smaak: repertoire van de afgelopen 1000 jaar dat geschikt is voor een vocaal ensemble. Op het programma stonden al werken van onder meer Hildegard von Bingen, Guillaume de Machaut, Josquin des Préz, Sweelinck, Schütz, Bach, Brahms, Poulenc, Ravel, Fauré, Martin, Rachmaninov, Messiaen, Britten, Tormis en Whitacre.

Moderne composities

Nederlandse hedendaagse componisten zoals Ton de Leeuw, Guus Janssen en Carlos Micháns worden graag gezongen. In 2005 componeerde Martijn Voorvelt in opdracht van Photonen Hondsdagen op zowel Nederlandse als Engelse tekst. Ook bracht Photonen in 2007 de première van Het lachen van het licht van Jan Boerman. In 2015 componeerde Gustavo Trujillo speciaal voor Photonen Fonés/Stemmen. Photonen zong in april 2016 de Nederlandse première van For Love is Strong van de Amerikaanse componist David Lang.

Grote koorwerken

Naast a capella-projecten en projecten met instrumentaal ensemble heeft Photonen de traditie om eens in de twee jaar grotere koorwerken te programmeren. Zo werden onder andere de Johannes-Passion van J.S. Bach, het Requiem van Mozart, de Hohe Messe van J.S. Bach, het Requiem van Fauré en de Messiah van Händel uitgevoerd.

 • Oprichting

  1996

 • Dirigent

  Jeroen Spitteler

 • Repertoire

  van oude tot moderne composities voor vocaal ensemble

 • Bijzonder

  Photonen gaf hedendaagse Nederlandse componisten meermalen opdracht voor een compositie

 • Repetitielocatie

  Amsterdam

Long, Long ago – Herbert Howells, door Photonen o.l.v. Jeroen Spitteler. Live opgenomen tijdens concert op 18 december 2018 in de Dominicuskerk, Amsterdam.

O Sacrum Convivium –  Olivier Messiaen, door Photonen o.l.v. Jeroen Spitteler. Live opgenomen tijdens concert op 29 juni 2008 in de Dominicuskerk, Amsterdam.

© Jeroen Spitteler