Photonen

Photonen vocaal ensemble brengt gevarieerde en verrassende concerten op een zo hoog mogelijk artistiek niveau. Dit kamerkoor bestaat uit ongeveer 26 ervaren amateurzangers en staat sinds de oprichting in 1996 onder leiding van Jeroen Spitteler.

Voormalig Photonenzanger Kareljan Schoutens schreef deze haiku voor en over Photonen:

Een foton kwantum
van licht – photonen kunnen
door zingen stralen

Photonen richt zich op het gehele vocale repertoire geschikt voor een vocaal ensemble van de afgelopen 1000 jaar. Zo zijn werken uitgevoerd van o.a. Hildegard von Bingen, Guillaume de Machaut, Josquin des Préz, Sweelinck, Schütz, Bach, Brahms, Poulenc, Ravel, Fauré, Martin, Rachmaninov, Messiaen, Britten, Tormis en Whitacre. Photonen zong in april 2016 de Nederlandse première van For Love is Strong van de Amerikaanse componist David Lang. Voor wat het hedendaagse repertoire betreft wordt speciale aandacht gegeven aan Nederlandse componisten als Ton de Leeuw, Guus Janssen, Carlos Micháns en Mathilde Wantenaar. In 2005 componeerde Martijn Voorvelt in opdracht van Photonen Hondsdagen op zowel Nederlandse als Engelse tekst. Ook bracht Photonen in 2007 de première van Het lachen van het licht van Jan Boerman. In 2015 componeerde Gustavo Trujillo speciaal voor Photonen Fonés/Stemmen.

De afgelopen jaren componeerde  onze dirigent Jeroen Spitteler een reeks koorwerken, waaronder in 2021 de opdrachtcomposities Kennst Du das Land wo die Zitronen blühn, en The Moon was but a Chin of Gold/Onder die Maan, die Photonen in 2022 in première bracht.

Naast a capella-projecten en projecten met instrumentaal ensemble heeft Photonen de traditie om eens in de twee jaar grotere koorwerken te programmeren. Zo werden onder andere de Johannes-Passion van J.S. Bach, het Requiem van Mozart, de Hohe Messe van J.S. Bach, het Requiem van Fauré en de Messiah van Händel uitgevoerd.

 • Oprichting

  1996

 • Dirigent

  Jeroen Spitteler (vanaf de oprichting)

 • Repertoire

  van oude tot moderne composities voor gemengd kamerkoor

 • Bijzonder

  Photonen figureerde én zong mee in de BNNVara serie KLEM

 • Repetitielocatie

  Amsterdam

Long, Long ago – Herbert Howells, door Photonen o.l.v. Jeroen Spitteler. Live opgenomen tijdens concert op 18 december 2018 in de Dominicuskerk, Amsterdam.

O Sacrum Convivium –  Olivier Messiaen, door Photonen o.l.v. Jeroen Spitteler. Live opgenomen tijdens concert op 29 juni 2008 in de Dominicuskerk, Amsterdam.

© Jeroen Spitteler