CD met werken van Maurice Pirenne en Gheerkin de Hondt

Zangmeesters van de Sint-Janskathedraal

CD cover Kathedrale Klanken, van Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler

Op 30 juni 2019 presenteerde Ensemble Hermes in de Sacramentskapel van de Sint Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch zijn eerste CD. Met muziek van Gheerkin de Hondt, een van de belangrijkste zangmeesters gedurende de 16de eeuw, en van Maurice Pirenne, priester-musicus en van 1965 tot 1991 rector cantus van de kathedraal. De CD is te bestellen via Ensemble Hermes (€10 plus verzendkosten).

Als jongenssopraan zong ik zelf onder leiding van Maurice Pirenne in de Schola Cantorum. Ik voel mij bijzonder vereerd dat ik werken van mijn leermeester op CD heb mogen zetten met Ensemble Hermes. Dit ensemble richtte ik op voor het op authentieke wijze uitvoeren van de 16e-eeuwse polyfonie: uit handschriften en vanuit de originele mensuraal notatie, vanaf een centrale muziekstandaard. Ook hedendaagse aan de polyfonie verwante muziek wordt uitgevoerd.

Gloria uit de Missa In te domino speravi, van Gheerkin de Hondt (ca.1494-?1547). Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler, opname voor de CD Kathedrale Klanken.

Copiosa, van Maurice Pirenne (1928-2008). Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler, opname voor de CD Kathedrale Klanken.

Smaken de voorproefjes naar meer?