Agenda
6 maart 2021 | Amsterdam Waalse Kerk | Vocaal Mozaïek ‘Picking up the pieces’ | Photonen Vocaal Ensemble (dirigent)
Photonen Vocaal Ensemble – bekend van de tv-serie Klem – pakt o.l.v. Jeroen Spittelerde muzikale draad weer op met twee concerten op één middag. Met Vocaal Mozaïek – picking up the pieces, dat ongeveer een uur duurt, hoort u prachtige koormuziek uit de 21ste en 20ste eeuw. Onder andere klinken Autumn Landscapes van de Estse componist Veljo Tormis en verrassend troostrijke werken van jonge hedendaagse componisten als Pärt Uusberg en Jake Runestad. Verder zingt het ensemble muziek uit de tv-serie Klem(waarvan momenteel serie 3 wordt uitgezonden), zoals het indringende O König aller Völker van Arvo Pärt.
Photonen vult dit vocale ‘mozaïek’ aan met koormuziek die het ensemble de afgelopen tijd is blijven inspireren, zoals de dubbelkorige Psalm 42 van Sweelinck en Oorsprong, een fijnzinnige compositie van Jeroen Spitteler, die op 1 mei van dit jaar online in première ging. Photonen verheugt zich erop het eindelijk live voor u te kunnen zingen.
Programma: werk van Uusberg, Tormis, Harris, Pärt, Barber, Runestad.
Dit programma van zaterdag 6 maart wordt op twee tijdstippen uitgevoerd:
– 19:00 tot 20:00 uur (klik hier om naar de juiste agendapagina te gaan)
– 20:45 tot 21:45 uur (klik hier om naar de juiste agendapagina te gaan)
vrijdag 12 maart 2021 | Utrecht Pieterskerk 19.30 en 21.15 | Polyfonie aan de Kalverstraat | Capella Sacelli (art. leider en zanger)
Vrijdag 12 maart 19.30 uur en 21.15 uur Pieterskerk Utrecht
Capella Sacelli – Polyfonie aan de Kalverstaat
Muziek in en rond de ‘Heilige Stede’
Het gloednieuwe ensemble Capella Sacelli brengt sprankelende polyfonie van o.a. Josquin des Prez, Pierre de la Rue en tijdgenoten. Muziek zoals die geklonken moet hebben in de Heilige Stede, de verdwenen Mirakelkapel aan de Kalverstraat. De vier heren zingen o.a. vanuit de beroemde Occo Codex, een prachthandschrift speciaal voor die plek gemaakt, uit de tijd dat Amsterdam een drukbezocht bedevaartsoord was.
Capella Sacelli is een nieuw ensemble en bestaat uit Tim Braithwaite (counter), Guido Groenland (tenor), en Bram Trouwborst (bas) en staat onder leiding van Jeroen Spitteler (bariton).
Capella Sacelli is een initiatief van Stichting ensemble Hermes.
De concerten duren ongeveer 50 minuten (zonder pauze)
Kosten: 16 euro, 12 euro studenten CJP, Upas
Reserveren is vereist: www.pieterskerkconcerten.nl/concertagenda
zondag 14 maart 2021 | Amsterdam Waalse kerk 15 uur en 16.30 | Polyfonie aan de Kalverstraat | Capella Sacelli (art. leider en zanger)
Zondag 14 maart, 15 uur en 16.30 uur Waalse kerk Amsterdam
Capella Sacelli – Polyfonie aan de Kalverstaat
Muziek in en rond de ‘Heilige Stede’
Het gloednieuwe ensemble Capella Sacelli brengt sprankelende polyfonie van o.a. Josquin des Prez, Pierre de la Rue en tijdgenoten. Muziek zoals die geklonken moet hebben in de Heilige Stede, de verdwenen Mirakelkapel aan de Kalverstraat. De vier heren zingen o.a. vanuit de beroemde Occo Codex, een prachthandschrift speciaal voor die plek gemaakt, uit de tijd dat Amsterdam een drukbezocht bedevaartsoord was.
Capella Sacelli is een nieuw ensemble en bestaat uit Tim Braithwaite (counter), Guido Groenland (tenor), en Bram Trouwborst (bas) en staat onder leiding van Jeroen Spitteler (bariton).
Capella Sacelli is een initiatief van Stichting Hermes.
De concerten duren ongeveer 50 minuten (zonder pauze)
Kosten: 16 euro, 12 euro studenten CJP, Upas
Reserveren is vereist. Stuur een mail naar contact@ensemblehermes.nl
Met uw naam, hoeveel kaarten en welk tijdstip.
Informatie over betaling volgt in de antwoordmail.
zondag 21 maart 2021 | Amsterdam Dominicuskerk 14 uur, 15 uur en 16 uur | Les Femmes Vocales o.l.v. Jeroen Spitteler
Zondag 21 maart 14 uur, 15 uur en 16 uur Dominicuskerk Amsterdam
Les Femmes vocales olv Jeroen Spitteler
mmv Femke de Graaf, pianiste
B. Britten Ceremony of Carols
Daarnaast werken van oa Ola Gjeilo
Het kersverse ensemble ‘Les Femmes Vocales’, voor de gelegenheid bijeengebracht en geleid door Jeroen Spitteler, brengt op zondagmiddag 20 december in de Amsterdamse Dominicuskerk maar liefs driemaal een kort Kerstconcert.
Met deze aankondiging hoopten wij de kersttijd in te gaan. Het kersverse ensemble wilde zichzelf en het publiek blij maken in deze donkere tijden.
Helaas kwam vlak voor de concertdag de lockdown. We besloten hoop te blijven houden op betere tijden. Hoop blijven houden hoort wat ons betreft ook bij de kerstgedachte.
21 maart is het begin van een nieuwe lente, een goed moment om met deze mooie muziek de donkere winter af te sluiten. Sowieso is de muziek van Britten zo heerlijk dat je die wel altijd kan zingen en beluisteren.
De concertjes duren ongeveer 35 minuten.
Om 14 uur, 15 uur en 16 uur is er plaats voor 3×30 mensen.
Kosten E 12,50 –
Reserveren is verplicht, dus stuur een mail naar kerstproject2020spitteler@gmail.com met uw naam, welke aanvangstijd uw voorkeur heeft en hoeveel kaarten u wilt bestellen. Informatie over betaling volgt in de antwoordmail.
Wij zien ernaar uit om voor u te zingen en u een muzikale en hoopvolle opmaat te geven naar een mooie lente.
Uitgelicht

Ensemble Hermes
O.L.V Jeroen Spitteler
‘Duizendjarig zingen’
Utrecht Pieterskerk: vrijdag 2 oktober 2020, aanvang 20.15 uur
kaarten: hier
Amsterdam Waalse kerk: zondag 4 oktober 2020, aanvang 15.15 uur
Kaarten: hier
Wat hebben Hildegard von Bingen, middeleeuws componiste en mystica, en Orlando di Lasso, de meester van de late polyfonie, en de hedendaagse Amerikaanse componist David Lang gemeen?
Een ononderbroken traditie van verfijnde stemmen, kunstig samengebracht, verbonden door een oeroud en diepgeworteld verlangen om samen te zingen.
Ook al liggen er eeuwen tussen levens van de componisten, het spel van melodie en ritme dat ze spelen, en de samenklank die daaruit ontstaat, doet een gemeenschappelijke bron vermoeden waaruit ze allen putten.
Als jongste loot aan het programma hoort u de première van het meeste recente werk van artistiek leider, Jeroen Spitteler: Threni, een compositie op basis van de Klaagliederen van Jeremia en in de traditie van de Lamentaties van vele eerdere componisten.
De zangers van Ensemble Hermes laten het u horen, aangepast aan de eisen die deze tijd ons oplegt, in eenstemmige zang en polyfonie.
Programma:
Caritas abundat – Hildegard von Bingen (1098-1179)
Ave Generosa – Hildegard von Bingen/ arr. J. Spitteler
Agnus Dei, Messe de Nôtre Dame – Guillaume de Machault (1300-1377)
Virgo splendens & Mariam Matrem – Ell llibre vermell de Monteserrat (14de eeuw)
Virgo gloriosa – Adriaen Willaert (ca.1490-1562)
Lectio septima, ex propheta Hiob – Orlando di Lasso (ca.1532-1594)
Oh Graveyard – David Lang (1957)
I Lie – D. Lang
Threni (première) – Jeroen Spitteler (1970)
Eerdere uitvoeringen
29 november 2020 | Rheden | Duizendjarig zingen | Ensemble Hermes (dirigent en zanger) - afgelast
Ensemble Hermes
o.l.v. Jeroen Spitteler
Duizendjarig zingen
zondag 29 november aanvang 15.15
Wat hebben Hildegard von Bingen, middeleeuws componiste en mystica, en Orlando di Lasso, de meester van de late polyfonie, en de hedendaagse Amerikaanse componist David Lang gemeen?
Een ononderbroken traditie van verfijnde stemmen, kunstig samengebracht, verbonden door een oeroud en diepgeworteld verlangen om samen te zingen. De zangers van Ensemble Hermes laten het u horen, aangepast aan de eisen die deze tijd ons oplegt, in eenstemmige zang en polyfonie.
20 november 2020 | Utrecht | Bach & Sweelinck | Basilius College (dirigent) – afgelast
Met het ontluiken van de vroege barok trokken jonge musici door heel Europa. Zo ging de jonge Samuel Scheidt in de leer bij Jan Pieterszoon Sweelinck. En met hem vele musici uit de Duitse Landen. Van Sweelinck loopt zo een directe lijn naar een levendige muzikale cultuur die met de familie Bach tot wereldfaam zou leiden. Onder de noemer Geen Bach zonder Sweelinck brengt het Basilius College een afwisselend programma dat is opgenomen in de serie Pieterskerkconcerten. Behalve bekend repertoire zoals het motet Jesu meine Freude van Johann Sebastian Bach en psalmen van Sweelinck hoort u ook zelden uitgevoerde werken zoals Sweelincks Te Deum en werken van Scheidt, Schein en telgen uit de familie Bach.
Concert
Geen Bach zonder Sweelinck
Basilius College o.l.v. Jeroen Spitteler
Vrijdag 20 november in de Pieterskerk in Utrecht
Zie ook de website van het koor
1 november 2020 | Utrecht | ‘Muziek als drager van hoop en licht’ | Utrechts Vocaal Ensemble (dirigent)
Zondag 1 november Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2, Utrecht
Utrechts Vocaal Ensemble o.l.v. Jeroen Spitteler
‘I will fear no evil….’
‘Muziek als drager van hoop en licht’
In de tijd rond Allerzielen denken we in dankbaarheid terug aan onze geliefden en verzamelen hoop en licht voor de dagen die komen gaan. Muziek helpt daarbij. Met twee kortere concerten, aangepast aan de eisen van de tijd, brengt het UVE het troostende Requiem van Howells en aanverwante muziek van eigentijdse componisten als Whitacre, Macmillan en jonge aanstormende componisten als Pärt Uusberg en Andrej Makor. Tevens verheugt het UVE zich erop de compositie ‘Oorsprong’ van Jeroen Spitteler eindelijk live uit te voeren. Het stuk dat op 1 mei midden in de lockdown online in première ging, is een ode aan de muziek en de kracht die in muziek maken schuilt.
In verband met de corona voorzorgsmaatregelen wordt dit concert twee keer uitgevoerd, om 14:30 uur én om 16:15 uur. Reserveren is vereist. Dat kan door een e-mail te sturen naar: gertrudis.cultuur@okkn.nl onder vermelding van naam, aantal gasten binnen hetzelfde huishouden, telefoonnummer en het gewenste tijdstip.
Toegang gratis, gift na afloo
31 okt. / 1 nov. 2020 | Amsterdam | The Canticle of Brother Sun and Sister Moon (première) | Plantage Kamerorkest o.l.v. Gulian van Nierop (uitgesteld)
Première van The Canticle of Brother Sun and Sister Moon (2020), geschreven in opdracht van Het Plantage Kamerorkest en zijn dirigent Gulian van Nierop.
Het is geïnspireerd op een hymne uit de twaalfde eeuw. Een lied dat Franciscus van Assisi schreef tegen het einde van zijn leven: het Zonnelied of het Lied van de Schepping, zoals het ook genoemd wordt. De zon, de maan, de sterren, de wind de vier elementen worden liefdevol aangesproken (‘broeder en zuster’) en gevraagd te zingen voor God en Hem te prijzen (‘Laudato sie, mi Signore’). Hetzelfde vraagt hij de aarde, de planten, de dieren en ook de mensen die liefhebben en vergeven en de mensen die lijden en die verdrukking doorstaan. Zelfs de menselijke dood roept hij op. Een bonte en onthutsende verzameling. Het fascineert me en het verwart me tegelijkertijd. Wandelend op de hellingen van de Subasio, de berg die boven Assisi uittorent, vond ik de eerste klanken voor dit stuk. Later die middag vond ik de weg naar het zonnelied. In het dal voor Assisi zag ik het bronzen beeldje van Franciscus op de plek waar hij ooit zat voor het door hem gerepareerde klooster van San Damiano. Op dat moment was hij lichamelijk heel zwak en leed onder zware psychische druk. Hij werd met bezorgdheid omringd en terwijl iedereen dacht dat hij het niet lang meer zou maken, componeerde hij het Zonnelied.
Deze première is voor mij heel bijzonder om meerdere redenen. Het is mijn eerste werk voor orkest. Daarnaast heb ik het heel graag geschreven voor Het Plantage kamerorkest. En voor zijn dirigent, Gulian van Nierop, mijn oud-zangleerling, die ik met zo veel plezier in de afgelopen jaren heb zien uitgroeien tot een veelzijdig en professioneel musicus.
25 oktober 2020 | Rheden Dorpskerk | Programma rond Allerzielen | Utrechts Vocaal Ensemble (dirigent) - afgelast
afgelast
4 oktober 2020 | Amsterdam Waalse kerk 15.15 uur | Duizendjarig zingen | Ensemble Hermes (dirigent en zanger)
Ensemble Hermes
o.l.v. Jeroen Spitteler
Duizendjarig zingen
zondag 4 oktober 2020, aanvang 15.15 uur
Wat hebben Hildegard von Bingen, middeleeuws componiste en mystica, en Orlando di Lasso, de meester van de late polyfonie, en de hedendaagse Amerikaanse componist David Lang gemeen?
Een ononderbroken traditie van verfijnde stemmen, kunstig samengebracht, verbonden door een oeroud en diepgeworteld verlangen om samen te zingen.
Ook al liggen er eeuwen tussen levens van de componisten, het spel van melodie en ritme dat ze spelen, en de samenklank die daaruit ontstaat, doet een gemeenschappelijke bron vermoeden waaruit ze allen putten.
Als jongste loot aan het programma hoort u de première van het meeste recente werk van artistiek leider, Jeroen Spitteler: Threni, een compositie op basis van de Klaagliederen van Jeremia en in de traditie van de Lamentaties van vele eerdere componisten.
De zangers van Ensemble Hermes laten het u horen, aangepast aan de eisen die deze tijd ons oplegt, in eenstemmige zang en polyfonie.
Kaarten via: https://dewaalsekerk.nl/agenda/2020-2021/duizendjarig-zingen/ensemble-hermes/
2 oktober 2020 | Utrecht Pieterskerk 20.15 uur | Duizendjarig zingen | Ensemble Hermes (dirigent en zanger)
Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler
Duizendjarig zingen
vrijdag 2 oktober 2020, aanvang 20.15 uur
Wat hebben Hildegard von Bingen, middeleeuws componiste en mystica, en Orlando di Lasso, de meester van de late polyfonie, en de hedendaagse Amerikaanse componist David Lang gemeen?
Een ononderbroken traditie van verfijnde stemmen, kunstig samengebracht, verbonden door een oeroud en diepgeworteld verlangen om samen te zingen.
Ook al liggen er eeuwen tussen levens van de componisten, het spel van melodie en ritme dat ze spelen, en de samenklank die daaruit ontstaat, doet een gemeenschappelijke bron vermoeden waaruit ze allen putten.
Als jongste loot aan het programma hoort u de première van het meeste recente werk van artistiek leider, Jeroen Spitteler: Threni, een compositie op basis van de Klaagliederen van Jeremia en in de traditie van de Lamentaties van vele eerdere componisten.
De zangers van Ensemble Hermes laten het u horen, aangepast aan de eisen die deze tijd ons oplegt, in eenstemmige zang en polyfonie.
Kaarten € 15,- / € 10,- (Studenten, CJP, U-Pas)
29 augustus 2020 | Amsterdam Dominicuskerk | Midsummer Ensemble (dirigent & arrangeur)
MIDSUMMER ENSEMBLE 2020
Une plus petite messe solennelle
Gioachino Rossini | bewerking Jeroen Spitteler
DOMINICUSKERK, AMSTERDAM
Zaterdag 29 augustus
19.30 uur + 21.15 uur
Zondag 30 augustus
19.00 uur + 20.45 uur
Het Midsummer Ensemble opent het nieuwe culturele seizoen voor amateurmusici op bijzondere wijze met een kleine estafette van anderhalvemeterconcerten. Op het programmastaat een speciale bewerking van het stuk waarmee wij ooit begonnen: de Petite messe solennelle van Rossini.
Anders dan de naam doet vermoeden, is de originele Petite messe solennelle niet bepaald klein. Trouw aan de vorm van een messa solemnis is het een plechtig maar feestelijk werk met veel muzikale versieringen. Met name om dat uitbundige karakter is dit stuk in 2002 gekozen als programma voor het nieuw opgerichte Midsummer Ensemble (toen nog MidsummerVoices).
Inmiddels zijn we 18 jaar verder. De zangers en instrumentalisten van het gezelschap beginnen na maandenlang alleen te hebben gemusiceerd weer voorzichtig aan samen te repeteren. Een beter moment voor een reprise van deze publieksfavoriet had zich niet kunnen aandienen. Speciaal voor deze gelegenheid maakte Jeroen Spitteler een nieuwe bewerking voor een klein gezelschap: een klein koor, tien strijkers, vier blazers, één vleugel en één solist.
Deze plus petite messe duurt circa 50 minuten. Daardoor kunnen we meer kleine concerten geven en zo veel mogelijk mensen de kans bieden om te genieten van diverse monumentale delen uit dit muzikale meesterwerk.
Zelf noemde Rossini de Petite messe solennelle zijn laatste péché de vieillesse (oudedagszonde). Voor het Midsummer Ensemble betekent het een voorzichtig maar niet minder feestelijk begin na een stille periode. U bent van harte welkom dit met ons mee te vieren.
KAARTEN:
30 augustus 2020 | Amsterdam Dominicuskerk | Midsummer Ensemble (dirigent & arrangeur)
MIDSUMMER ENSEMBLE 2020
Une plus petite messe solennelle
Gioachino Rossini | bewerking Jeroen Spitteler
DOMINICUSKERK, AMSTERDAM
Zaterdag 29 augustus
19.30 uur + 21.15 uur
Zondag 30 augustus
19.00 uur + 20.45 uur
Het Midsummer Ensemble opent het nieuwe culturele seizoen voor amateurmusici op bijzondere wijze met een kleine estafette van anderhalvemeterconcerten. Op het programmastaat een speciale bewerking van het stuk waarmee wij ooit begonnen: de Petite messe solennelle van Rossini.
Anders dan de naam doet vermoeden, is de originele Petite messe solennelle niet bepaald klein. Trouw aan de vorm van een messa solemnis is het een plechtig maar feestelijk werk met veel muzikale versieringen. Met name om dat uitbundige karakter is dit stuk in 2002 gekozen als programma voor het nieuw opgerichte Midsummer Ensemble (toen nog MidsummerVoices).
Inmiddels zijn we 18 jaar verder. De zangers en instrumentalisten van het gezelschap beginnen na maandenlang alleen te hebben gemusiceerd weer voorzichtig aan samen te repeteren. Een beter moment voor een reprise van deze publieksfavoriet had zich niet kunnen aandienen. Speciaal voor deze gelegenheid maakte Jeroen Spitteler een nieuwe bewerking voor een klein gezelschap: een klein koor, tien strijkers, vier blazers, één vleugel en één solist.
Deze plus petite messe duurt circa 50 minuten. Daardoor kunnen we meer kleine concerten geven en zo veel mogelijk mensen de kans bieden om te genieten van diverse monumentale delen uit dit muzikale meesterwerk.
Zelf noemde Rossini de Petite messe solennelle zijn laatste péché de vieillesse (oudedagszonde). Voor het Midsummer Ensemble betekent het een voorzichtig maar niet minder feestelijk begin na een stille periode. U bent van harte welkom dit met ons mee te vieren.
KAARTEN:
13 juni 2020 | Durgerdam ’t Witte Kerkje | Photonen (dirigent) - afgelast
Photonen en pianiste Femke de Graaf brengen samen een programma vol koormuziek en pianoklanken. Meer info volgt.
14 juni 2020 | Amsterdam Engelse Kerk | Photonen (dirigent) - afgelast
Photonen en pianiste Femke de Graaf brengen samen een programma vol koormuziek en pianoklanken. Meer info volgt.
1 mei 2020 29 | online | première ‘Oorsprong’ | Photonen & UVE (dirigent en componist)
‘Oorsprong’ – online première door UVE & Photonen
Een muzikaal antwoord op Muusika van Pärt Uusberg, op een gedicht van Juhan Liiv (1864-1913)
Compositie en vertaling: Jeroen Spitteler
Op 11 maart 2020 legde ik de laatste hand aan mijn compositie ‘Oorspong’. Het moest op 24 april tijdens de concertreis van Photonen in Dublin in première gaan. Het Utrechts Vocaal Ensemble zou het ook gaan instuderen voor een concertreis naar Weimar.
Op 12 maart zong Photonen het voor het eerst door op de repetitie.
En toen opeens werd het samen zingen onmogelijk…….
Het UVE en Photonen sloegen de handen ineen. Samen hebben we het stuk ingezongen vanuit onze huiskamers, keukens en zolders
Technische realisatie en nabewerking: Eberhard Licht
Met dank aan Femke de Graaf, pianiste.
26 april 2020 | Dublin Evensong St‘ Bartholemew’s | Photonen (dirigent) – afgelast
Photonen zingt in de Evensong service van St. Bartholomew’s in Dublin.
25 april 2020 | Dublin | Photonen (dirigent) - afgelast
Photonen is van 24 tot en met 26 april 2020 op concertreis naar Dublin, Ierland.
11 april 2020 | Heerlen | Matthäus Passion | Studium Chorale (zanger) - afgelast
Studium Chorale (waarin ik bariton zing) en Philharmonie Zuid brengen de Matthäus Passion van J.S. Bach.
10 april 2020 | Venlo | Matthäus Passion | Studium Chorale (zanger) - afgelast
Studium Chorale (waarin ik bariton zing) en Philharmonie Zuid brengen de Matthäus Passion van J.S. Bach.
9 april 2020 | Eindhoven | Matthäus Passion | Studium Chorale (zanger) - afgelast
Studium Chorale (waarin ik bariton zing) en Philharmonie Zuid brengen de Matthäus Passion van J.S. Bach.
8 april 2020 | Maastricht | Matthäus Passion | Studium Chorale (zanger) - afgelast
Studium Chorale (waarin ik bariton zing) en Philharmonie Zuid brengen de Matthäus Passion van J.S. Bach.
20 maart | Utrecht | Heavenly Signals – Macmillan, Pärt en Howells | UVE (dirigent) - afgelast
Een bijna geheel Engelstalig passieprogramma met koorwerken uit de 20e en 21e eeuw. In deze deels bekende en deels onbekende composities klinken eeuwenoude teksten. Hedendaagse componisten zoals Howells (Requiem), Sanders (The Reproaches), Macmillan (Strathclyde Motets) en Pärt (Triodion) hebben ieder op eigen wijze iets nieuws toegevoegd aan een lange traditie.
Concert
Heavenly Signals
Utrechts Vocaal Ensemble (UVE) o.l.v. Jeroen Spitteler
Vrijdag 20 maart om 20.15 uur in de Pieterskerk in Utrecht
14 maart | Wilp | Heavenly Signals – Macmillan, Pärt en Howells | UVE (dirigent) – afgelast
Een bijna geheel Engelstalig passieprogramma met koorwerken uit de 20e en 21e eeuw. In deze deels bekende en deels onbekende composities klinken eeuwenoude teksten. Hedendaagse componisten zoals Howells (Requiem), Sanders (The Reproaches), Macmillan (Strathclyde Motets) en Pärt (Triodion) hebben ieder op eigen wijze iets nieuws toegevoegd aan een lange traditie.
8 maart 2020 | Amsterdam | Colorful America | Studium Chorale (zanger)
Uit de schat aan Amerikaanse koormuziek van de 20e eeuw selecteerde artistiek leider Hans Leenders vier belangrijke partituren, die allemaal representatieve voorbeelden zijn van het kleurrijke palet van de koorliteratuur aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan. Samuel Barber en Leonard Bernstein zijn in feite tijdgenoten en de meest bekende namen uit de Amerikaanse muziek. De minder bekende Erich Wolgang Korngold, een buitengewoon getalenteerde kunstenaar van Oostenrijkse afkomst en een grote naam in de filmmuziek, slaat de brug met de Europese traditie. Eric Whitacre, de jongste componist van het programma, zet die traditie voort met zijn exuberante en expressieve klankschilderingen.
Programma
Samuel Barber Agnus Dei koor en orgel
Erich Wolfgang Korngold Prayer tenor-solo, vrouwenkoor, orgel, harp
Eric Whitacre Alleluia koor a capella
Werk voor orgel solo ntb
Leonard Bernstein Chichester Psalms koor, orgel, harp, slagwerk, jongensstem
Uitvoerenden
Koor – Studium Chorale
Orgel – Marcel Verheggen
Instrumentalisten – ntb
Dirigent – Hans Leenders
Concerten 2020
za 7 mrt 20:00 u Roermond Munsterkerk
zo 8 mrt 14:15 u Amsterdam Orgelpark
7 maart 2020 | Roermond | Colorful America | Studium Chorale (zanger)
Uit de schat aan Amerikaanse koormuziek van de 20e eeuw selecteerde artistiek leider Hans Leenders vier belangrijke partituren, die allemaal representatieve voorbeelden zijn van het kleurrijke palet van de koorliteratuur aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan. Samuel Barber en Leonard Bernstein zijn in feite tijdgenoten en de meest bekende namen uit de Amerikaanse muziek. De minder bekende Erich Wolgang Korngold, een buitengewoon getalenteerde kunstenaar van Oostenrijkse afkomst en een grote naam in de filmmuziek, slaat de brug met de Europese traditie. Eric Whitacre, de jongste componist van het programma, zet die traditie voort met zijn exuberante en expressieve klankschilderingen.
Programma
Samuel Barber Agnus Dei koor en orgel
Erich Wolfgang Korngold Prayer tenor-solo, vrouwenkoor, orgel, harp
Eric Whitacre Alleluia koor a capella
Werk voor orgel solo ntb
Leonard Bernstein Chichester Psalms koor, orgel, harp, slagwerk, jongensstem
Uitvoerenden
Koor – Studium Chorale
Orgel – Marcel Verheggen
Instrumentalisten – ntb
Dirigent – Hans Leenders
Concerten 2020
za 7 mrt 20:00 u Roermond Munsterkerk
zo 8 mrt 14:15 u Amsterdam Orgelpark
15 februari 2020 | Breda | Kamerkoor Next (dirigent)
Atemzug
Concerten door het Kamerkoor Next o.l.v. Jeroen Spitteler
i.s.m. Wind Ensemble Breda o.l.v. Geert Schrijvers en
Samuel Aguirre als hobo-solist
Vrijdag 14 februari 2020 om 20.15 in de Geertekerk, Utrecht
Zaterdag 15 februari 2020 om 20.15 in de Waalse Kerk, Breda
Programma
Igor Stravinsky – Mis voor koor en blazers
Daan Manneke – Madrigalen, voor koor en blazers
Vic Nees – Concerto per la Beata Vergine, voor koor en hobo
Carlo Gesualdo – O Vos Omnes
Gustavo Trujillo – Stemmen/Fonés
Voor zowel blazers als zangers is adem de basis van het musiceren. Het is die verwantschap tussen beide die dit bijzonder mooie programma in de eerste plaats draagt. Daarnaast schuilen er in het programma een aantal tegenstellingen. Stravinsky stond het met zijn mis uit 1948 voor gemengd koor en 10 blazers allereerst voor ogen om liturgische bruikbare muziek te schrijven. Toch is het juist in concertante uitvoeringen dat het stuk zijn grootste zeggingskracht heeft. Manneke wilde in zijn Madrigalen de wereldlijke en poëtische wereld van de Duitse dichters Hölderlin, Trakl en Rilke van een haast liturgische gewaad voorzien. De muziek van de Vlaamse componist Vic Nees laat door heen de Mariagezangen de hobo als een bijna vocale solist zingen. In de recente compositie Stemmen/Fones (2016) van Gustavo Trujillo, een leerling van Daan Manneke, zijn het twee gedichten in twee talen – een van de Griekse dichter Kavafis en de ander van de Nederlandse dichter en essayist Willem Jan Otten – die een bijna verstilde dialoog aangaan.
14 februari 2020 | Utrecht | Kamerkoor Next (dirigent)
Atemzug
Concerten door het Kamerkoor Next o.l.v. Jeroen Spitteler
i.s.m. Wind Ensemble Breda o.l.v. Geert Schrijvers en
Samuel Aguirre als hobo-solist
Vrijdag 14 februari 2020 om 20.15 in de Geertekerk, Utrecht
Zaterdag 15 februari 2020 om 20.15 in de Waalse Kerk, Breda
Programma
Igor Stravinsky – Mis voor koor en blazers
Daan Manneke – Madrigalen, voor koor en blazers
Vic Nees – Concerto per la Beata Vergine, voor koor en hobo
Carlo Gesualdo – O Vos Omnes
Gustavo Trujillo – Stemmen/Fonés
Voor zowel blazers als zangers is adem de basis van het musiceren. Het is die verwantschap tussen beide die dit bijzonder mooie programma in de eerste plaats draagt. Daarnaast schuilen er in het programma een aantal tegenstellingen. Stravinsky stond het met zijn mis uit 1948 voor gemengd koor en 10 blazers allereerst voor ogen om liturgische bruikbare muziek te schrijven. Toch is het juist in concertante uitvoeringen dat het stuk zijn grootste zeggingskracht heeft. Manneke wilde in zijn Madrigalen de wereldlijke en poëtische wereld van de Duitse dichters Hölderlin, Trakl en Rilke van een haast liturgische gewaad voorzien. De muziek van de Vlaamse componist Vic Nees laat door heen de Mariagezangen de hobo als een bijna vocale solist zingen. In de recente compositie Stemmen/Fones (2016) van Gustavo Trujillo, een leerling van Daan Manneke, zijn het twee gedichten in twee talen – een van de Griekse dichter Kavafis en de ander van de Nederlandse dichter en essayist Willem Jan Otten – die een bijna verstilde dialoog aangaan.
18 januari 2020 | Gouda | Kathedrale Klanken | Ensemble Hermes (dirigent)
In dit programma nemen we de luisteraar mee naar de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch en naar de muziek die daar in de eeuwen heeft geklonken. Van de onbekende meester Gheerkin de Hondt zingen we delen uit de mis ‘In Te Domine speravi’. Een mis die wij na een 450 jaar lang zwijgen dit jaar weer tot klinken hebben gebracht. Maar ook zingen we andere polyfonie uit Den Bosch die bewaard worden in de prachtige Bossche Koorboeken. Ensemble Hermes wil ook de doorwerking van de aloude polyfonie laten horen. Zoals in de werken die Maurice Pirenne, jarenlang dirigent en organist in de Sint Jan, schreef in de oude stijl van de 16de eeuw. Maar ook in werk van componisten die weer teruggrijpen op de polyfonie en hun stijl daardoor grondig laten beïnvloeden, zoals David lang en Arvo Pärt.
Concert
Kathedrale Klanken
Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler
Zaterdag 18 januari 16.00 Janskerk, Gouda
Programma
Delen uit de Missa In Te Domine Speravi – Gheerkin de Hondt (ca.1495-?1547)
Motetten van Josquin, Mouton, Pirenne en Clemens non papa
Werk van David Lang en Arvo Pärt
21 december 2019 | Amsterdam | Een Feest van Carols en Kerstliederen | Photonen (dirigent)
Een Feest van Carols en Kerstliederen
De Kersttijd heeft door alle landen, talen en tijden heen vele componisten geïnspireerd tot schrijven van aanstekelijke muziek. Photonen zingt voor u uit deze muziekschat zowel bekend als minder bekend en zelfs geheel nieuw repertoire. Daarnaast is dit moment van het jaar bij uitstek de tijd om samen te zingen. Daarom willen we, in deze laatste donkere dagen voor Kerst, niet de kans laten liggen samen met u bekende kerstliederen te zingen.
Dit concert is met name ook geschikt voor onze jongste luisteraars.
Concert
Een Feest van Carols en Kerstliederen
Photonen o.l.v. Jeroen Spitteler
Zaterdag 21 december om 20.15 in de Waalse Kerk in Amsterdam
Dit concert maakt onderdeel uit van de concertserie Couleur Vocale.
30 november 2019 | Almere | Kathedrale Klanken | Ensemble Hermes (dirigent)
In dit programma nemen we de luisteraar mee naar de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch en naar de muziek die daar in de eeuwen heeft geklonken. Van de onbekende meester Gheerkin de Hondt zingen we delen uit de mis ‘In Te Domine speravi’. Een mis die wij na een 450 jaar lang zwijgen dit jaar weer tot klinken hebben gebracht. Maar ook zingen we andere polyfonie uit Den Bosch die bewaard worden in de prachtige Bossche Koorboeken. Ensemble Hermes wil ook de doorwerking van de aloude polyfonie laten horen. Zoals in de werken die Maurice Pirenne, jarenlang dirigent en organist in de Sint Jan, schreef in de oude stijl van de 16de eeuw. Maar ook in werk van componisten die weer teruggrijpen op de polyfonie en hun stijl daardoor grondig laten beïnvloeden, zoals David lang en Arvo Pärt.
Concert
Kathedrale Klanken
Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler
Zaterdag 30 november in Almere
Programma
Delen uit de Missa In Te Domine Speravi – Gheerkin de Hondt (ca.1495-?1547)
Motetten van Josquin, Mouton, Pirenne en Clemens non papa
Werk van David Lang en Arvo Pärt
3 november 2019 | Amsterdam | Vespers van Rachmaninov | Photonen en UVE (dirigent)
Rachmaninov componeerde zijn Vespers in 1915. De benaming van dit grootse werk zou eigenlijk moeten zijn ‘Wake voor de paasnacht’, Rachmaninov noemde het ‘wake voor de hele nacht’ (All-night Vigil). Het is een zetting van de teksten die gebruikt worden bij de officie van de Orthodoxe kerk tijdens de vespers in het begin van de avond tot de ochtendmis op de vroege paasochtend. Overigens zijn alleen de eerste 6 van de 15 delen bestemd voor de liturgische dienst in de Russisch-Orthodoxe traditie. Zoals de Orthodoxe kerk voorschrijft, is het een puur a cappella werk. De compositie draagt zowel de sporen van de grote romantische traditie waarin Rachmaninov staat, als van de geheel eigen stijl van de muziek uit de Orthodoxe traditie. Een stijl die op belangrijke punten afwijkt van de klassieke vocale stijl van het Westen en verfrissend is voor zowel de zangers als de oren van het publiek.
Concert
Vespers (op. 37) van Sergei Rachmaninov (1873-1943)
Photonen en Utrechts Vocaal Ensemble o.l.v. Jeroen Spitteler
Zondag 3 november om 15.30 uur in de Dominicuskerk, Amsterdam
2 november 2019 | Utrecht | Vespers van Rachmaninov | UVE en Photonen (dirigent)
Rachmaninov componeerde zijn Vespers in 1915. De benaming van dit grootse werk zou eigenlijk moeten zijn ‘Wake voor de paasnacht’, Rachmaninov noemde het ‘wake voor de hele nacht’ (All-night Vigil). Het is een zetting van de teksten die gebruikt worden bij de officie van de Orthodoxe kerk tijdens de vespers in het begin van de avond tot de ochtendmis op de vroege paasochtend. Overigens zijn alleen de eerste 6 van de 15 delen bestemd voor de liturgische dienst in de Russisch-Orthodoxe traditie. Zoals de Orthodoxe kerk voorschrijft, is het een puur a cappella werk. De compositie draagt zowel de sporen van de grote romantische traditie waarin Rachmaninov staat, als van de geheel eigen stijl van de muziek uit de Orthodoxe traditie.
Concert
Vespers (op. 37) van Sergei Rachmaninov (1873-1943)
Utrechts Vocaal Ensemble en Photonen o.l.v. Jeroen Spitteler
Zaterdag 2 november om 20.15 uur in de Nicolaïkerk in Utrecht
27 oktober 2019 | Vaals | Heppener | Studium Chorale (zanger)
Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de componist Robert Heppener (1925-2009) overleed. De Stichting Maastrichtse Componisten en Studium Chorale hebben het initiatief genomen om met een concert in de Kopermolen Vaals en een plaquetteonthulling aan het woonhuis van Heppener in Vijlen dit moment niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Heppener woonde van 1982 tot 1999 in Vijlen en was docent aan het Conservatorium in Maastricht. Hij behoort tot de belangrijkste Nederlandse componisten van de 20e eeuw.
Kern van het concertprogramma in de Kopermolen is de vocale muziek van de componist. Studium Chorale zingt het indrukwekkende 16-stemmige koorwerk Nachklänge en twee delen uit de virtuoze Canti Carnascialeschi. Daarnaast komt de liederencyclus Four Songs on poems by Ezra Pound voor sopraan en piano tot klinken. Het concert wordt geleid door dirigent en pianist Ed Spanjaard, die bij leven een van de beste vrienden van de componist was.
Concert
Studium Chorale o.l.v. Ed Spanjaard, m.m.v. sopraan Aylin Sezer
Zondag 27 oktober om 15.00 uur in De Kopermolen, Vaals
20 oktober 2019 | Utrecht | Schütz, Mendelssohn & Brahms | Kamerkoor Next (dirigent)
Kamerkoor Next brengt het programma Aber Sie sind in Frieden. Dit programma draait om de Musikalische Exequien van Heinrich Schütz; gecomponeerd voor de uitvaart van Graf Heinrich ‘Posthumus’ Reuss en nu één van de meest omvangrijke protestantse begrafeniswerken. Het werk wordt geflankeerd door koorwerken van Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn en Johannes Brahms.
Concert
Kamerkoor Next o.l.v. gastdirigent Jeroen Spitteler
Zondag 20 oktober om 15.15 uur in de Johanneskerk in Amersfoort
Kijk voor meer informatie op de website van het koor
19 oktober 2019 | Utrecht | Schütz, Mendelssohn & Brahms | Kamerkoor Next (dirigent)
Kamerkoor Next brengt het programma Aber Sie sind in Frieden. Dit programma draait om de Musikalische Exequien van Heinrich Schütz; gecomponeerd voor de uitvaart van Graf Heinrich ‘Posthumus’ Reuss en nu één van de meest omvangrijke protestantse begrafeniswerken. Het werk wordt geflankeerd door koorwerken van Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn en Johannes Brahms.
Concert
Kamerkoor Next o.l.v. gastdirigent Jeroen Spitteler
Zaterdag 19 oktober om 20.15 uur in de Lutherse Kerk in Utrecht
Kijk voor meer informatie op de website van het koor
20 september 2019 | Aken | Mahler 2 | Studium Chorale en Philharmonie Zuid (zanger)
Gustav Mahler, Tweede symfonie – Openingsconcert Meisterkonzerte Aachen
Dirigent Dmitri Liss
Sopraan Sarah Wegener
Alt Helena Rasker
Koren Brabant Koor en Studium Chorale, o.l.v Hans Leenders
Vrijdag 20 september om 20.00 uur in Eurogress, Aken
17 september 2019 | Eindhoven | Mahler 2 | Studium Chorale en Philharmonie Zuid (zanger)
Gustav Mahler, Tweede symfonie – Eindhoven 75 jaar bevrijd
Dirigent Dmitri Liss
Sopraan Sarah Wegener
Alt Helena Rasker
Koren Brabant Koor en Studium Chorale, o.l.v. Hans Leenders
Dinsdag 17 september om 20.15 uur in de Grote Zaal van Muziekgebouw Eindhoven
15 september 2019 | Margraten | Mahler 2 | Studium Chorale en Philharmonie Zuid (zanger)
Gustav Mahler, Tweede symfonie – Liberation Concert Margraten: 75 jaar vrijheid
Dirigent Dmitri Liss
Sopraan Sarah Wegener
Alt Helena Rasker
Koren Brabant Koor en Studium Chorale, o.l.v. Hans Leenders
Zondag 15 september om 15.00 uur op de Amerikaanse militaire begraafplaats te Margraten
31 augustus 2019 | Amsterdam | Poulenc & Brahms | Midsummer Ensemble (dirigent)
Het Midsummer Ensemble zingt het zelden uitgevoerde Sept répons des ténèbres van Francis Poulenc. Deze samengebalde passie in zeven korte scènes wordt voorafgegaan door het geliefde Salve Regina van dezelfde componist. De Tragische Ouverture van Johannes Brahms is een zelfstandig orkestwerk met het karakter van een geconcentreerde symfonie. In onze uitvoering klinkt het als een inleiding op het Schicksallied, dat geldt als een van Brahms’ beste werken voor koor en orkest.
Concert
Poulenc & Brahms
Midsummer Ensemble en orkest o.l.v. Jeroen Spitteler, met sopraan Ingrid Nugteren
Zaterdag 31 augustus om 20.15 uur in de Domincuskerk in Amsterdam
30 augustus 2019 | Amsterdam | Poulenc & Brahms | Midsummer Ensemble (dirigent)
Het Midsummer Ensemble zingt het zelden uitgevoerde Sept répons des ténèbres van Francis Poulenc. Deze samengebalde passie in zeven korte scènes wordt voorafgegaan door het geliefde Salve Regina van dezelfde componist. De Tragische Ouverture van Johannes Brahms is een zelfstandig orkestwerk met het karakter van een geconcentreerde symfonie. In onze uitvoering klinkt het als een inleiding op het Schicksallied, dat geldt als een van Brahms’ beste werken voor koor en orkest.
Concert
Poulenc & Brahms
Midsummer Ensemble en orkest o.l.v. Jeroen Spitteler, met sopraan Ingrid Nugteren
Vrijdag 30 augustus om 20.15 uur in de Domincuskerk in Amsterdam
Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor mijn berichtenservice
Jeroen Spitteler
Dirigent, zanger, componist en docent.
Contact
06 29400644
js@jeroenspitteler.nl