Hermes

Oude muziek

De zangers van Ensemble Hermes zijn allemaal opgeleid om vanuit de oorspronkelijke handschriften te musiceren. Het zwaartepunt van ons repertoire ligt dan ook in de zogenaamde ‘oude muziek’, grofweg van 1500 tot 1750. Maar we voeren ook hedendaagse aan de polyfonie verwante muziek uit.

Amateurs en (semi-)professionals

Al naar gelang het project, bestaat het ensemble alleen uit zangers of uit zangers en instrumentalisten. Zowel ervaren, geschoolde amateurs als jonge professionals en muziekstudenten van de Nederlandse conservatoria zijn welkom in het ensemble. Het ambitieniveau van het ensemble ligt hoog. Dat biedt niet alleen gevorderde amateurzangers uitdaging, maar ook (semi-)professionele zangers.

Ensemblezang

Anders dan vaak gedacht wordt, is het musiceren in koorverband of vocaal ensemble een niet onaanzienlijk deel van de praktijk van een beroepszanger. Bij Hermes krijgen conservatoriumstudenten en jonge professionals de kans om zich op hun eigen niveau als ensemblezanger te ontwikkelen en verbeteren.

 • Oprichting

  2010

 • Dirigent

  Jeroen Spitteler (tevens ensemblezanger)

 • Repertoire

  16-de eeuwse polyfonie en hedendaagse aan de polyfonie verwante muziek

 • Bijzonder

  authentieke uitvoering: uit handschriften en vanuit de originele mensuraal notatie, vanaf een centrale muziekstandaard

 • Repetitielocatie

  Amsterdam

CD van Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler

Kathedrale Klanken

CD cover Kathedrale Klanken, van Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler

Op 30 juni 2019 presenteerde Ensemble Hermes in de Sacramentskapel van de Sint Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch zijn eerste CD. Met muziek van Gheerkin de Hondt, een van de belangrijkste zangmeesters gedurende de 16de eeuw, en van Maurice Pirenne, priester-musicus en van 1965 tot 1991 rector cantus van de kathedraal. De CD is te bestellen via www.ensemblehermes.nl (€10 plus verzendkosten).

Of beluister eerst de twee voorproefjes hieronder.

Gloria uit de Missa In te domino speravi, van Gheerkin de Hondt (ca.1494-?1547). Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler, opname voor de CD Kathedrale Klanken.

Copiosa, van Maurice Pirenne (1928-2008). Ensemble Hermes o.l.v. Jeroen Spitteler, opname voor de CD Kathedrale Klanken.

© Jeroen Spitteler