Les Dames Vocales

Vrouwen-ensemble

Les Dames Vocales, begonnen in het najaar van 2020, is een Amsterdams project-ensemble voor vrouwenstemmen. De zangeressen zijn alle ervaren en zingen vaak al in gemengde koren or andere ensembles. Maar de liefde voor het prachtige repertoire en de speciale vocale klank die de combinatie van hoge stemmen eigen is brengt deze musici samen in dit uitdagende ensemble. In een relatief korte tijd werken we naar een zo hoog mogelijk niveau en geven het liefst meerdere concerten. Mocht u geïnteresseerd zijn in deelname dan kan u ons bereiken op: lesdamesvocales@gmail.com. Het ensemble staat ook open voor sopraan of alt zingende mannen. 

Repertoire

LDV heeft een brede smaak: in principe zingen we al het klassieke repertoire dat voor onze samenstelling geschikt is: beginnend bij de vroege middeleeuwse muziek tot aan de hedendaagse. Op het programma stonden tot nu toe al werken van o.a. Britten, Brahms, Schumann, Gjeilo, Poulenc, Langlais, Caplet, Verdi, Rachmaninov en de jonge Sloveense componist Andrej Makor.

Musiceren met getalenteerde begeleiders

Ons eerste concert gaven we met de onvolprezen pianiste en begeleider Femke de Graaf. En niet voor het laatst want ook het derde project werd door haar begeleid. Bij ons tweede concert hebben we ons kunnen toevertrouwen aan de heerlijke muzikale inbedding die concertorganist Arjan Veen ons gaf. Hopelijk niet voor het laatst. Ook werken we graag samen met zeer geoefende amateur begeleiders, zoals de hoornisten Arjan Gijsbertsen en Marieke Hermans en de harpiste Roula Dambrink.

Ontstaan

In het najaar van 2020 leek het een Kerst te gaan worden zonder muziek. Die gedachte was voor Vroon Pigmans en mijzelf de reden om, tegen de tijd in en ondanks de corona-maatregelen, een project te starten rond het bekende werk van Benjamin Britten, A Ceremony of Carols. Vele zangers schreven we aan en vrij snel kregen we vele enthousiaste reacties van een heel aantal zangeressen en een paar goede baritons.. Helaas voor de heren werd het daarmee een vrouwenkoor. Enkele repetities volgden totdat vlak voor het concert de tweede lock-down ons de pas afsneed. We lieten ons echter niet ontmoedigen en besloten, na een paar keer het project te hebben doorgeschoven, het concert alsnog in december 2021 uit te voeren. In de Oranjekerk, in twee sessies en op anderhalve meter. Het enthousiasme en het plezier van samen muziek maken gaf ons vleugels en in juni 2022 gaven we ons tweede concert in de Dominicus met muziek van o.a. Poulenc. Daarmee was er een nieuw ensemble ontstaan en besloten we verder aan de weg te timmeren. De Stichting Ensemble Hermes, verantwoordelijk voor Ensemble Hermes en Capella Sacelli, verleent ons vrouwen-ensemble gelukkig een solide thuishaven.

 • Oprichting

  2020

 • Dirigent

  Jeroen Spitteler (vanaf de oprichting)

 • Repertoire

  alle muziek van vroeg tot hedendaags voor vrouwen-ensemble

 • Bijzonder

  opgericht vlak voor de tweede lock down en eerste concert vlak voor de derde

 • Repetitielocatie

  Amsterdam

 • contact

  lesdamesvocales@gmail.com

© Jeroen Spitteler