UVE

Pieterskerkconcerten

Het Utrechts Vocaal Ensemble, kortweg UVE, behoort tot de oudste koren van Utrecht. Het bestaat uit ongeveer 30 ervaren zangers en zingt een repertoire dat reikt van de oude muziek tot aan nu. Het koor presenteert jaarlijks twee tot drie concertprogramma’s, soms in eigen beheer maar regelmatig ook in de bekende serie voor koren in de Utrechtse Pieterskerk.

Repertoire

Muzikaal gezien, is het Utrechts Vocaal Ensemble een omnivoor, maar het zwaartepunt ligt toch bij de moderne(re) muziek. In de loop der jaren heeft het UVE diverse premières uitgevoerd, onder meer van Anthony Fiumara en Jacob ter Veldhuis. Ook mijn composities Bloem der bloemen en Frühlingsglaube (naar een lied van Schubert) zijn door het UVE in première gebracht. Af en toe maakt het koor – aangegroeid met projectleden – een uitstapje naar grote koorwerken zoals de Petite Messe Solennelle van Rossini en de Messiah van Händel.

Karakter

Het Utrechts Vocaal Ensemble is een zeer hecht kamerkoor. Het zingt niet alleen samen, maar maakt ook om de paar jaar buitenlandse koorreizen. Het koor geeft daar concerten met een lokaal ensemble, dat op zijn beurt een tegenbezoek aan Utrecht brengt en daar met het UVE optreedt. Tijdens de bonte avond ter afsluiting van het seizoen komen onvermoede talenten boven. Persoonlijk kijk ik altijd uit naar de ‘Lessen van Jeroen’, onbedoeld hilarische uitspraken die tijdens repetities uit mijn mond zijn optekend.

 • Oprichting

  1946

 • Dirigent

  Jeroen Spitteler (sinds 2012)

 • Repertoire

  oude, maar vooral ook jonge(re) muziek

 • Bijzonder

  hecht en sociaal koor

 • Repetitielocatie

  Utrecht

Frühlingsglaube, voor gemengd koor en sopraanblokfluit. Utrechts Vocaal Ensemble (UVE) o.l.v. Jeroen Spitteler. Blokfluit: Caecilia de Leeuw. Live opgenomen tijdens concert op 22 februari in de Pieterskerk, Utrecht.

© Jeroen Spitteler